Ülkede kimsenin can güvencesi yok

Kamuoyunda iç güvenlik paketi olarak bilinen ve polise sınırsız yetki veren  yasa tasarısı meclis alt komisyonunda görüşülmeye devam ediliyor. Araştırmacı yazar Temel  Demirer  AKP’nin otoriterlği de geçip totoliter bir rejime doğru hızla ilerlediğini söylüyor. Demirer,  “AKP dönemi, tekçi Kemalist rejimin ikinci restorasyon dönemidir”  ifadelerinde bulundu.
Yasa tasarısına göre molotof kokteyli ateşli silah sayılıp polise ateş etme yetkisi verilecek. Yüzleri kapalı gözaltına alınanlar ise cezalandırılacak. Bu durumu “olağanüstünün olağanlaştırılması” olarak değerlendiren Demirer, “Örneğin, makul şüpheli kavramının altında yatan gerçek bir öznelliktir. Bu öyle bir öznelliktir ki; sizi makul şüpheli görenin nasıl yorumladığı sizin hayatınıza mal olabilecek. Bu durumda çok açık söylüyorum, sizi vuran bir polisin, ‘Ben onu makul şüpheli olarak gördüm’ demesi yeterli olacaktır. Bu neye yol açacaktır? Basit bir yanıt verelim; ABD’nin Cleveland kentinde 12 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından vurularak katledilmesinin ardında yatan gerçeklik şudur; onu katleden polis, ‘Çocuğun elindeki sandiviçi silah zannettim ve öldürdüm’ demiştir. Demek ki polisin sandivici silah olarak addetmesi makul bir şüphedir. Bu durumda, söz konusu tasarı yasallaştıktan sonra Türkiye’de her kesin can güvenliği tehdit altındadır” dedi.
Bu rejimin genlerinde demokratikleşme olmadığını ifade eden Demirer, “Açıkça, ‘Biz polis devletini tahkim ediyoruz’ demiyorlar” açıklamasında bulundu.
Özetle hızla bir polis devletine doğru gidiyoruz. Temel Demirer’in de ifadesiyle; “Köpeksiz köyde değneksiz geziyorlar. Bu paket polis devleti yaratma paketidir. Polise geniş yetki vermeyi ön gören paket ile birlikte faşizmin tanımına uygun bir manzara çıkıyor ortaya. İstediği zaman seni vurur, tutuklar. Bu rejimin gidebileceği normal rota budur zaten”
Demirer: “Türkiye’de her kesin can güvenliği tehdit altında”
Demirer: “Ülkede kimsenin can güvencesi yok”

Yorum bırakın